MELEG VILÁGOS HELYEN ÁTTELELTETHETŐ. LOCSOLNI CSAK AKKOR SZABAD, HA A FÖLDJE KISSÉ SZÁRAZABB. NYÁRON BŐSÉGES LOCSOLÁST IGÉNYEL.
Chili paprikák
Kezdő chili termesztőknek a Jalapeno, a kusburnu és az Etna fajtát ajánljuk. Az egyik legerősebb chilifajta a Habanero, melyet tapasztalt termelőknek kínálunk. Az Etna fajta alacsonyabb növekedésű, ezért cserépben is
CHILI PAPRIKA MAG AKCIÓ AMÍG A KÉSZLET TART!!!
CSILI PAPRIKA MAG AKCIÓ VEGYE MEG MOST OLCSÓN AMIT JÖVŐRE VETNI AKAR
FÉL ADAGOT IS ADUNK A KISKERTTEL RENDELKEZŐKNEK
510005
LILA JALAPENO
Rendkívül erős. Szép és ízletes chili. Gyakran és sokat terem. Olyan helyre ültessük, ahol gyakran rálátunk, mert színösszeállítása (mély zöld, mély lila, bíbor) igazán különleges növény élményben részesít minket.Szabadföldi és üvegházi termesztésre ajánlott, de cserépben is nevelhető.
|
|
15 szem, ára: 800Ft |
A lila Jalapenot olyan helyre ültessük, ahol gyakran rálátunk, mert színösszeállítása (mély zöld, mély lila, bíbor) igazán különleges élményben részesít minket a színváltozása.
|
|
|
|
AKCIÓ ! A VILÁG LEGERŐSEBB CHILI PAPRIKÁJA: CAROLINA REAPER 10 mag 1600 ft
A LENT FELSOROLT FAJTÁKBÓL IS LEHET RENDELNI
A legcsípősebb élelmiszeripari termékeket az évente rendezett Scovie Awards versenyen[16] minősítik. A legerősebbek használatánál kesztyűben dolgozzunk
Scoville-értékek | Vegyület |
---|---|
15 000 000 – 16 000 000 | Tiszta kapszaicin[4] |
9 100 000 | Nordihidrokapszaicin |
2 000 000 – 5 300 000 | Szabvány „US Grade” könnygáz[5] |
Paprikafajta | |
1 569 300 – 2 200 000 | Carolina Reaper[6] |
1 200 000 - 2 000 000 | Trinidad moruga scorpion 10 szem 1900 ft |
1 000 000 - 1 460 000 | Trinidad Scorpion "Butch T" 10 szem 1900 ft |
876 000 – 1 598 000 | Dorset Naga[5][7] |
855 000 – 1 041 427 | Naga Jolokia[8][9][10][11] |
350 000 – 577 000 | Red Savina™ Habanero[12] 10 szem 600 ft |
100 000 – 350 000 | Habanero Chile[13] |
100 000 – 350 000 | Scotch Bonnet[13] |
100 000 – 200 000 | Jamaicai csípős paprika[5] |
50 000 – 100 000 | Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika |
30 000 – 50 000 | Cayenne-bors , Ají bors[13] 10 szem 300 ft |
10 000 – 23 000 | Serrano paprika |
7000 – 8000 | Tabasco szósz (Habanero)[14] |
5000 – 10 000 | Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika) |
2500 – 8000 | Jalapeño paprika |
2500 – 5000 | Tabasco (sima)[14] 10 szem 100 ft |
1500 – 2500 | Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika 10 szem 80 ft |
1000 – 1500 | Poblano paprika 10 szem 80 ft |
600 – 800 | Tabasco szósz (zöld paprika)[14] |
500 – 1000 | Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika 10 szem 80 ft |
100 – 500 | Pimiento,[5] Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors) 10 szem 80 ft |
0 – 400 | Bell[15] |
0 | Nincs csípősség, Zöldpaprika[5] 10 szem 80 ft |
Olyan helyre ültessük, ahol gyakran rálátunk, mert színösszeállítása (mély zöld, mély lila, bíbor) igazán különleges növény élményben részesít min
|
|
2. Trinidad Moruga Scorpion (2,009,231 SHU)
10 mag 800 ft
A MÁSODIK LEGERŐSEBB CHILI A VILÁGON.
A Trinidad Moruga Scorpion a maga 2.009.231 SHU értékével a második legcsípősebb chili paprika a világon. Nevét a termés végén elhelyezkedő kis farokról kapta, ami hasonlít a skorpió farkához.
Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.
Ha beleharapsz akkor nagyszerű íze van, először nem tűnik erősnek, de aztán elkezd igazán felépülni a pokolian csípős érzés. Kisebb mennyiségben használva ízletes szószokat, mártásokat lehet belőle készíteni. A Trinidad Moruga Scorpionnak gyümölcsös íze van, ami édes-meleg kombinációja.
CAROLINA REAPER |
A VILÁGON A LEGERŐSEBB CHILI CAROLINA REAPER
KIZÁRÓLAG VASTAG GUMIKESZTYŰBEN NYÚLJUNK HOZZÁ
|
AKCIÓ CAROLINA REAPER 10 mag ára: 850 Ft |
Etna chili paprika
ára: 20 szem 360 ft
Cserépben és balkonon is könnyű termeszteni. Kezdő kertészeknek is ajánljuk, mert könnyű termeszteni.
Habanero chili paprika
piros, sárga, fehér, csoki színű
ára
: 10 mag 360 ft
A habanero egy nagyon erős chili fajta, ami eleinte zöld és ahogy korosodik úgy sötétedik a színe. Ez az egyik legkedveltebb chili-paprika köszönhetően az erősségének és a virágos, zamatos ízének.
Fehér habanero nincs raktáron.
Chili fajták SHU erősségei a Scoville-skálán
A LENT FELSOROLT FAJTÁK MAGJAIT IS ÁRUSÍTJUK CSAK NÉMELYIKET RAKTÁRRÓL RENDELJÜK ÉS 1-2 NAPPAL KÉSŐBB TUDJUK KÜLDENI.
A különböző fajták Scoville-skálán mért erősségei csak irányadóak, ami függ a termesztés módjától, a magok fajtájától. Például chili-paprika és chili-paprika között is hatalmas különbségek vannak. Az alábbi táblázat csak egy tól-ig értéket ad meg, amibe az adott paprika fajták legtöbbje beleesik.
0 – nincsen erős érzet, ilyen például a sima zöld paprika
400 – Bell-paprika, a kaliforniai hagyományos paprika egyes fajtái minimálisan erősek, de ezek maximum pikánsak, gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.
100 – 500 gyengébb minőségű magyar erős paprikák, mint például az Anaheim-paprika
500 – 1000 Tabasco szósz, ami tabasco paprikából, ecetből, borsból és sóból áll.
600 – 800 Poblano paprika, Mexikó egyik legnagyobb mennyiségben terjesztett közönséges paprika fajtája. Szárítva anchonak hívják, erőssége inkább a pikáns kategóriába tartozik még, főleg krémek és szószok alapanyaga.
1000 – 1500 jobb, minőségű magyar paprikák, mint például a Rocotillo RÖGTÖN TUDJUK KÜLDENI
1500 – 2500 natúr Tabasco (nem szósz, name a paprika alapanyaga). Ez a kínai paprikák egyik legnépszerűbb fajtája, természetesen ez is egy chili paprika.
2500 – 5000 Jalapeno paprika (ejtsd helapeno) RÖGTÖN TUDJUK KÜLDENI
2500 – 8000 Viaszpaprika. Angolul a neve a hungarian wax pepper, egy Magyarországon őshonos paprika, széles Scoville értékkel, a termesztés és a magok fajtájától függően 1000 és 15 000 SHU közötti értékeket vesznek fel.
10 000 – 23 000 Serrano paprika (Mexikó egyik legnépszerűbb paprikája a csili mellett, többek között szószok alapanyaga, leggyakrabban frissen fogyasztják vagy Salsaát csinálnak belőle)
30 000 – 50 000 Cayenne chili, vagyis a csili paprika 100%-os
örleménye. Az Aji-bors is hasonló erősségű. RÖGTÖN TUDJUK KÜLDENI
50 000 – 100 000 Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika
80 000 – 100 000 Jamaicai erős paprika
100 000 – 200 000 Scotch Bonnet
100 000 – 350 000 Habanero. A habanero egy nagyon erős chili fajta, ami eleinte zöld és ahogy korosodik úgy sötétedik a színe. Ez az egyik legkedveltebb chili-paprika köszönhetően az erősségének és a virágos, zamatos ízének. RÖGTÖN TUDJUK KÜLDENI
350 000 – 550 000 A Red Savina egy speciális habanero, ezáltal szintén egy csili paprika. Méretre nagyobb, mint a habanero és az erőssége is nagyobb nála.
850 000- 1 050 000 Dorset Naga
876 000 – 1 598 000 Szabvány US Grade könnygáz
1 200 000 – 1 500 000 Bhut jolokia chili. Ez a habaneronak egy nemesített változata, ami 2006-ban a Guiness rekodrok könyvébe is bekerült, akkor ez volt a legerősebb termesztett paprika, de azóta már számos alkalommal überelni tudták a scoville skála szerinti erősségét.
1 000 000 – 1 476 000 Trinidadi skorpió
1 200 000 – 2 000 000 Trinidadi skorpió moruga RÖGTÖN TUDJUK KÜLDENI
1 500 000 – 2 200 000 Carolina Reaper RÖGTÖN TUDJUK KÜLDENI
9 100 000 Nordihidrokapszaicin
15 000 000 – 16 000 000 Tiszta kapszaicin
A chili paprikának melyek az erősebb és gyengébb fajtái?
A chili paprikának a legismertebb fajtái a hagyományos chili, cayenne bors, habanero, jolokia, de ezek felett helyezkednek el a gyüjtőcsoportjai a chilinek:
A hagyományos termeszett paprika (Capsicum annuum)
Bogyójuk rövidebb, zömökebb, a paprika vége sem hegyes, hanem tompa. Ebbe a fajtába tartozik a Piquin vagy más néven bird pepper, mely akár 1 cm-nél is rövidebb. Ezekből akár 50 is elfér egy bokron és az erőssége is rendklvül szerteágazó. Mindössze 50 Scoville egységtől akár 100 000-ig is terjedhet. További ismert fajtái ennek a chili családnak a mindössze 400 Scoville erősségű Bell paprika, a Jalapeno, chiltepin és a viaszpaprika, aminek a pontos neve a Hungarian Wax Pepper.
A hagyományos chilipaprika (Capsicum frutescens)
Ez a fajta kevésbé aromás de rekndkiül csípős, közismert fajtái a Cayenne paprika és a Tabasco. Ez a fajta egy kúp alakú, bokros paprika fajta, melyek hegye kicsit felfelé áll és a csípős ízükön felül enyhén kesernyés az aromájuk. A Tabasco szószt egy lousiannai feltaláló jegyezte, ami miatt népszerű lett ez a chilifajta. Pizzák és húsok egyik legnépszerűbb csípős ízesítője a Tabasco.
A cayenne paprika színe, mint a szivárványé, lehet akár zöld, piros, sárga is. Nevét Cayenne településről kapta ahol először termesztették. A legtöbben pongyolán a chili szinonimájaként használják a Cayenne paprikát vagy cayenne borsot, de ez helytelen meghatározás.
Kínai paprikák (Capiscum chinese)
Csalóka a neve, hiszen ez is egy amerikai kontinensen őshonos paprika a neve ellenére. Apró bogyótól a méretesebb termésig változhat, hasonlóan ízük is lehet édes, enyhe, csípős vagy maróan erős. Érintése akár égési sérüléseket is okozhat, az egyik legerősebb chilifajtáról van szó, más néven habaneroknak is hívják őket. Az egyik legerősebb fajtája a Red Sabina, aminek a Scoville értéke elérheti akár az 580 000 Scoville egységet is. A Red Sabina forró olajban való kisütése is akár megégetheti a bőrt, kicsapodó aromája maró hatású. A Naga és a Scotch bonnet is habanero fajtája chili, amik már hétszámjegyú SHU erősségűek. A habanerok között gyengébbnek számító 100 000 SHU erősségű Datil az ínyencek egyik kedvence, kellemesebb, aromásabb és gyümölcsösebb íze miatt hígítva nagyon jó szósz alapanyag.
Bogyós paprika (Capiscum baccatum)
A legjelesebb képviselője ennek a chili családnak az Aji, ami főleg Dél-Amerikában ismert, a kontinensen kivül jellemzően csak a szakértők és ínyencek ismerik. Ez a fajta chilipaprika is az erősebb fajták közé tartozik.
Szőrös paprika (Capiscum pubescens)
A leghíresebb szőrös paprika a Rocotos. Ez a fajta paprika a legnagyobb múltra visszatekintő chili, az inkák már 8000 éve is termesztették. Főleg az Andok magasabb, hegyvidéki részein él meg, a paprikát beborító szőr biológiai funkciója a hideg elleni védelem. Furcsa formája miatt körte vagy almapaprikának is hívják. (ennek azonban semmi köze a magyar almapaprikához) További érdekessége ennek a fajtának, hogy a virága egyedül ennek kékes-lilás színű.
Érdekesebb chilifajták
Bolíviai szivárvány chili
A bolíviai szivárvány chili Peruban és bolíviában őshonos. Kék, sárga és narancs színekben pompázik a növény. Szépsége ellenére nem egy könnyed chili, 10 000 – 30 000 közötti a SHU értéke.
Püspöksüveg chili
A püspöksüveg chilit salsákhoz és salátákhoz szokták főleg felhasználni, 5 000 – 30 000 SHU értékével nem tartozik a kiemelkedően erősek közé, de érdekes formája miatt sokan kedvelik. Az Aji Amerillo chili rokana egyébként.
Carolina Reaper
1 569 383 SHU értékkel hosszú időn keresztül Guiness rekorder volt a Carolina Reaper. A pakisztáni naga és a vörös habanero keresztezéséből hozta létre Ed Currie HP22B kódnévvel. Több, mint 1 méteresre megnő, íze gyümölcsös, aromás.
Aji Amerillo chili paprika
Szintén Dél-Amerikai paprika, mely spanyolul egyszerűen sárga paprikát jelent. Ereje azonban tekintélyt parancsolóbb, mint egyszerű neve. 50 000 SHU értéke már megbizsergeti az ízlelőbimbókat.
Ancho chili paprika
Az ancho egy gyenge paprika, 1000 – 2000 SHU értékével a könnyedebbek közé tartozik, de zamatos íze miatt sokan szeretik. A poblano paprika szárított formája az ancho chili.
Bhut Jolokia
A jolokia egy habanero fajta, de ötször erősebb, az 1 000 000 SHU feletti értékével, mint egy hagyományos habanero chili. Főzés esetén figyelmesen kell bánni vele, szembe ne kerüljön és használni is csak kesztyűben javasolják. Adagolni fogpiszkálóval szokták annyira mar.
Indiában és Bangladesben őshonos a Jolokia típusú chili, 2007 és 2010 között a világ legerősebb paprikája címet birtokolta. Érdekes módon a Jolokiát Indiában gyomorbántalmak és a nyári hőség ellen alkalmazzák, mivel a Jolokia fogyasztása után a használója izadni kezd és az leviszi a testhőmérsékletet.
African Bird's Eye/ African Devil
Mindössze 2-3 centis chili paprikácskáról van szó, de erre mondják, hogy kicsi a bors de erős, akár 200 000 SHU értékei is lehetnek ennek a fajtának. A Tabasco közeli rokona, csak sokkal erősebb. Afrikában őshonos, ahol Piri pirinek vagy Pili pilinek is hívják.
Chipotle chili paprika
A chipotle chili tulajdonképpen a jalapeno paprikának a szárított verziója. A jalapeno zöldes színe, ahogy korosodik piros lesz. Az idősebb jalapenokat napokig füstölök, míg ki nem száradnak és ezután lesz belőle a chipotle. 10 kh jalapenoból, mindössze 1 kg chipotle lesz, így ez egy jóval drágább paprika, ami kifejezetten ínyenceknek van. Nem túl erős a maga 2000 – 8000 SHU értékével de nagyon ízletes. Szósznak is előszerettel használják, például a Subwayben is az egyik választható szósz.
Datil chili paprika
Ez egy meglehetősen erős, 100 000 – 300 000 SHU közötti chili. A habanero és a Scotch Bonnet erejét ötvözi de sokkal édeskésebb és gyümölcsösebb. 7-8 centis a datil paprika mérete. A legnagyobb népszerűségnek Floridában örvend, ahol minden októberben fesztiválokat és ünnepségeket tartanak a datil chili paprikának szentelve.
Trinidad Moruga Skorpió
2 000 931 SHU erőssége már önmagáért beszél. Kínai paprikáról van szó mely 2012-től hosszabb ideig a világ legerősebb paprikája volt a Carolina Reaper előtt. Annyira erős, hogy csak szószokban hígitva hasznáják, önmagában ehetetlenül erős. Betakarítani is csak dupla gumikesztyűben lehet, mert hozzáérve égési sérüléseket okozna.
A chilipaprika gasztronómiai felhasználása
A mexikói, amerikai, olasz, thai, maláj és kínai konyha előszeretettel használja a chilipaprikát különböző ételei fűszerezésére. Alábbiakban összeszedtünk chili paprika felhasználásával készült ételeket, melyekhez későbbiekben chili paprika recepteket is meg fogunk jelentetni az oldalon.
Arrabiata
Egy olasz paradicsom alapú szósz, ami mindig tartalmaz különböző mennyiségben örölt chiliport.
Puttanesca
Szintén egy paradicsom alapú szósz ami tartalmaz szerdellát, kapri bogyót, olíva bogyót és természetesen chilit.
Paprikás
A paprikás a pörkölt tejfölözött változata, azzal a különbséggel, hogy csak főzzük, míg a pörköltet saját zsírján pirítjuk.
Curry
Az indiai konyha alapja, egy speciális fűszerkeverék, mely legtöbbször tartalmaz kurkumát, római köményt, lepkeszegmagot és természetesen különböző erősségű chili örleményt.
Kung pao csirke
Kína Szecsuán tartományából származó eljárás, amikor az olajba egész csili darabokat tesznek, hogy a csirke ízével összesüljön az erős paprika íze.
Nam phrik
Egy thai különlegesség ahol a tészta chiliszószt tartalmaz, ami mellett lime-ot, halszószt, egyéb fűszereket és tenger gyümölcseit használnak fel.
Chiles en nogada
Egy mexikói ételkülönlegesség, ahol a húsokat erősen megchilizik és egy mogyorós szósszal öntik le.
Mole poblano
Ez is egy mexikói ételkülönlegesség, Puebla tartományból származik, ahol a húsokat egy csípős, barna szósszal öntik le, ami tartalmaz csilit, mogyorót, különböző gyümölcsöket, fűszereket.
Nduja
Ez egy tipikus olasz étel, amit a Calabriai régióban szoktak készíteni. Puha disznókolbász, amit helyi termesztésű jalapeno chili paprikával fűszereznek meg.
Yom tam leves és a Som tam
A Yom tam leves a legismertebb thai étel, mely tenger gyümölcseit, paradicsomot, tésztát tartalmaz és nem kevés mennyiségű chilit. A Som tam egy zöld papaya saláta, amit szintén bőséggel megdúsítank chilivel. Ez egész Thaiföldre igaz, hogy már a gyerekek is Európaiak számára értelmezhetetlenül sok csilivel táplálkoznak. A helyiek a turistáknak már eleve sokkal kevésbé csilizett ételeket adnak, de ezek is brutálisan erősek. Ha csak enyhén csípősen kérjük, akkor lesz még az ehetőség szélén az étel.
Paprykarz szczezinski
Ez egy lengyel halétel, amit rizzsel, hagymával, paradicsom koncentrátummal, zöldségolajjal körítenek, természetesen chilivel erősen megfűszerezve.
Samba teras és Samba belacan
Ezek tradicionális maláj és indonéz ételek. A főbb összetevők a fokhagyma, medvehagyma és a rák mellett a porított chili. A fűszerekből egy olajos szószt készítenek, amivel a főételt, leöntik. Európai számára itt is a normál csípős ehetetlen. A samba terast többnyire sült rizzsel szolgálják fel.
Évekig él a paprika, ha így bánnak vele télen